Almond butter and banana sandwich
Jag är en riktig osttjej - älskar ost i alla dess former. Eftersom jag inte äter kött blir det mest ost på mackan. Nu vet vi ju att mejeriprodukter i all ära men i västvärlden bör vi minska vårt intag till förmån för växtbaserade livsmedel istället. I vår familj har vi en fin balans mellan olivolja, rapsolja och andra oljor samt (äkta) smör. Margarin finns inte på kartan - min filosofi är att det ska vara äkta vara, d.v.s. inga påhittade produkter som gör sitt bästa för att härma originalet med hjälp av tillsatser i alla de former. Flytande margarin skulle jag inte komma på tanken att använda - hur svårt är det att hälla lite fin rapsolja och smör samtidigt i pannan, egentligen? Och slippa tillsatserna. Likaså mellangrädde eller motsvarande - varför kan vi inte späda ut fettmängden själva med lite buljong i vispgrädden. Och slippa tillsatserna.
Nu tillbaka till osten. Vad ska man då ta på mackan istället? Mitt favoritalternativ som pålägg är hemmagjort mandelsmör! Enkelt, nyttigt och så gudomligt gott. Tillsammans med några bananskivor återupplivar vi den amerikanska varianten "peanut butter and banana sandwich". Eller varför inte ett par äppelskivor? God syrlig kontrast! Eller som jag gjorde i morse - ta en klick på en amerikansk pannkaka tillsammans med bananskivor, eller på gröten, eller ringla över lite vaniljglass.... Passa på att göra det när du ändå har använd ugnen till något annat så att den är varm - det går ju blixtsnabbt och är busenkelt, här kommer receptet:
Ekologiskt mandelsmör (ca 2,5 dl)
5 dl ekologiska mandlar
en nypa havssalt
(ev kanel eller annan smaksättning - gott!)
Rosta mandlarna på bakplåtspapper, 200 grader i 6-7 minuter. Passa noga så att de inte bränns (ett smart tips för att undvika brända mandlar är, om ugnen inte redan är uppvärmd, att lägga in mandlarna i kall ugn, sätta den på 175 grader och lagom tills ugnen är varm är mandlarna rostade och klara!). Häll ned mandlarna i mixer och kör igång på max. Först blir det ett mjöl som sedan klumpar ihop sig när oljan börjar tränga ut. Skaka mixern lite under gång om det fastnar på väggarna. Efter ett tag blir det ett trögt smör - pausa och smaka av med en nypa havssalt och ev. kanel. Kör vidare och efter någon minut slår det över till ett mjukt, härligt nötsmör - det behövs alltså absolut inte sättas till någon annan olja som det är i vissa recept. Klart! Häll upp i glasburk och förvara i kylen.
/Cooking for good looking